DE GROOTSTE IN MODELTREINEN

Historie

Ernst HuiderErnst met BelloAl van kinds af aan is Ernst Huider gefascineerd door treinen. In zijn jeugd bouwde hij al grote treinbanen op zijn slaapkamer en reisde hij heel Nederland door, om treinen en stations te fotograferen. In 1990 rolde Ernst in het vak, doordat hij toen bij de plaatselijke speelgoedwinkel gevraagd werd om daar het team te komen versterken. Vervolgens runde hij daar gedurende tien jaar - naast zijn studie - de modeltreinafdeling. Ook in die jaren verloor hij de hobby niet uit het oog. Zo reisde hij talloze keren naar Polen af, om daar de laatste stoomtreinen te fotograferen en ze bovendien zelf te besturen!Ernst bestuurt stoomtrein

Winkel Stationsplein

Winkel BevelandsewegTijdens de afronding van zijn studie bedrijfskunde besloot Ernst een eigen modeltreinwinkel te starten. Hij opende deze in het jaar 2000 in een kleine bedrijfsruimte aan de toenmalige Bevelandseweg in Heerhugowaard. Binnen enkele maanden bleek het succes al verzekerd, en verhuisde hij in 2001 naar een echt winkelpand aan het Stationsplein. Op die locatie werd het ook binnen enkele jaren te klein, zodat in 2007 eerst de ene naastgelegen winkelruimte erbij betrokken werd en in 2008 ook die aan de andere kant. Hierdoor ontstond ruimte om verder te groeien qua assortiment, maar ook de mogelijkheid om alles overzichtelijker in te delen. Vanaf die periode kregen alle merken namelijk een ruime, eigen afdeling. Ook radiografische en algemene modelbouw was in een aparte afdeling overzichtelijk ingedeeld.Alkmaarsche Courant

Winkel Stationsplein10 jaar HuiderJarenlang was dit een uitgesproken succesformule, mede aangewakkerd door de groots uitgepakte jubileumfeesten van 2010 en 2015 met echte stoomtreinen tussen Heerhugowaard en Alkmaar. Ook de door Ernst zelf gebouwde, levensechte treincoupé trok steeds meer bekijks. Hiervoor filmde hij tussen 2010 en 2015 alle NS-spoorlijnen vanuit de laatste oude "apekop"-treinen, puur vanwege het passende, nostalgische geluid. In 2013 verhuisde Ernst zijn eigen modeltreinbaan naar de winkel, die hij daar ophijsbaar maakte en uitbouwde tot een lengte van 20 meter. Het was hiermee zelfs de grootste ophijsbare modelbaan ter wereld! Elke maand kwam deze ook voor het publiek omlaag, wat altijd veel bekijks opleverde.

Filmopnames voor treincoupeHuiderstad ophijsbaar

Huider webshopNieuwe winkelIn die jaren werd de vraag naar een overzichtelijke webshop steeds groter, zodat Ernst en zijn vrouw Evelien vanaf 2016 begonnen te bouwen aan een totaal nieuwe website met webshop. Na de lancering ervan in het voorjaar van 2017, ontwikkelde zich een explosieve groei in zowel winkel als webshop. De noodzaak van meer distributie- en magazijnruimte werd snel duidelijk. Omdat verder uitbreiden aan het Stationsplein praktisch onmogelijk was, werd toen gekeken naar een andere, geschikte locatie, om verder te kunnen groeien. Die ruimte werd gevonden en op 11 november 2017 openden Ernst en Evelien de huidige winkel, compleet met een expositieruimte erboven. De grote modelbaan "Huiderstad" van Ernst kreeg hier een vaste opstelling, met bijna oneindige groeimogelijkheden. Deze is sinds 2018 elke tweede zaterdag van de maand voor iedereen in actie te bewonderen. Ook wordt deze ruimte geregeld benut om tijdens grote open dagen modelbanen van modelspoorverenigingen te kunnen demonstreren.

In de zomer van 2018 herbouwde Ernst de legendarische treincoupe, maar nu met nog meer realistische details. Deze kreeg een plek nabij de koffiehoek in de nieuwe winkel. In het najaar van 2019 is door de komst van diverse extra vitrines en schappen de winkel verder gecompleteerd, om het nog altijd groeiende assortiment op een overzichtelijke manier te kunnen blijven presenteren.

Treincoupe HuiderHuiderstad 2019Uitbreiding vitrines

Wilt u meer lezen over de passie van Ernst voor treinen? Hieronder vindt u twee van zijn verhalen die hij hierover schreef in 2010:

1  Ernst als hobbyist tijdens jeugd (1973-1990)2  Ernst als treinspecialist bij Intertoys (1990-2000)