Huiderstad ontwikkelingen in 2024
Kijk voor de eerstvolgende demonstratie van Huiderstad op onze Agenda-pagina
Op deze pagina beschrijft Ernst Huider de vorderingen van zijn grote modelbaan Huiderstad. Deze bouwt hij op de bovenverdieping van onze winkel, welke regelmatig voor publiek in actie te bewonderen is. De toegang is altijd gratis. Zie ook onze maandelijkse Nieuwsbrief. De ontwikkelingen van het vorige jaar leest u hier: Ontwikkelingen 2023. De voorgeschiedenis vindt u hier: Huiderstad. Volg dit unieke project!
December 2024
Deze maand heb ik me vooral vermaakt met de voorbereidingen van de komende open dag. Er gaat namelijk veel veranderen qua thema's: De jaren '50 en '60 komen erbij, waardoor veel nieuwe en bestaande treinen moesten worden ingeregeld in de software. Zowel voor het Duitse als Nederlandse baandeel betekent dit tientallen nieuwe locomotieven en treincombinaties. Ik heb nu ook nóg specifiekere tijdsbeelden die qua tijd iets verder uit elkaar liggen dan voorheen, zodat de veranderingen tussen de tijdsbeelden groter en dus kenmerkender zijn. Voortaan heb ik de volgende zes tijdsbeelden voor zowel het Duitse als Nederlandse deel, verdeeld over twee maanden:
Tweede zaterdag van oneven maanden:
09:30 - 12:00: Tijdsbeeld rond 1956
12:00 - 14:30: Tijdsbeeld rond 1962
14:30 - 17:00: Tijdsbeeld rond 1968
Tweede zaterdag van even maanden:
09:30 - 12:00: Tijdsbeeld rond 1976
12:00 - 14:30: Tijdsbeeld rond 1985
14:30 - 17:00: Tijdsbeeld rond 1993
Een uitgebreide, bijgewerkte beschrijving van de tijdsbeelden met foto's vindt u op onze pagina: Tijdreis 1955-94
Onder de vele nieuwe locs op mijn baan zijn de groene Piko NS-1000 en blauwe Roco-2400, zoals op onderstaand plaatje en zaterdag in het echt rijdend te zien:
Niet alleen Huiderstad maar ook diverse banen van modelspoorverenigingen en andere hobbyisten zijn op 11 januari aanwezig. Tot zaterdag!
November 2024
De nieuwe spoorlijn van Huiderstadt Hafen naar bergdorp "Sara" en verdere bestemmingen, heeft het voorlopig hoogste punt bereikt. Op de foto is te zien dat de eerste testtrein de nu dertig meter lange spoorlijn succesvol heeft bereden en computergestuurd spoor 2 (meest rechtse) van station Sara binnenrijdt. Hierbij heeft de trein probleemloos het hoogteverschil van 40 cm overwonnen. De komende tijd zullen hier meer sporen in dienst gaan komen, terwijl de testritten blijven doorgaan tot de feestelijke openingsrit over enkele maanden.
Station Sara wordt een knooppunt van hooggelegen spoorlijnen in drie richtingen. Een deel hiervan verdwijnt na verloop van tijd in een schaduwstation. Met de nu zes verschillende tijdvakken is op al deze lijnen ook flink wat opstelcapaciteit nodig, om het juiste materieel op het juiste moment tevoorschijn te kunnen laten komen. De bouw van deze nieuwe baandelen gaat daarom gepaard met de bouw van omvangrijke schaduwstations.
Met de nu zes tijdvakken is er ook in het Nederlandse en overige Duitse deel veel meer opstelruimte nodig dan nu beschikbaar. Ook alvast rekening houdend met andere toekomstige Duitse, Nederlandse en Belgische spooruitbreidingen, ben ik deze maand begonnen met de bouw van een 8 meter lange constructie, waarin schaduwstations op vier niveau's gaan komen om de huidige schaduwstation-opstelcapaciteit van 300 meter te verdubbelen naar 600. Bovenop en aan de publiekszijde van deze constructie ga ik te zijner tijd flinke berggebieden bouwen, geïnspireerd door het mooie Eifelgebied, waardoor de schaduwstations werkelijk aan het zicht onttrokken zullen worden.
Zaterdag 14 december is iedereen weer van harte welkom, om de ontwikkelingen met eigen ogen te aanschouwen. De drie tijdvakken tussen 1980 en 1994 zijn nu weer aan de beurt, waarbij gedurende deze dag ongeveer 80 verschillende treinen computergestuurd in actie te bewonderen zullen zijn.
09:30-12:00: Tijdvak 1980-1984
12:00-14:30: Tijdvak 1985-1989
14:30-17:00: Tijdvak 1990-1994
Lees alles over de tijdvakken van Huiderstad en de relatie met de werkelijke spoorweghistorie op deze pagina: Huiderstad tijdreis.
Oktober 2024
De bouw van een nieuw baandeel boven het grote schaduwstation is gestart. Hier komt bergdorp Sara, met interessant stationsgebied in een landelijke omgeving. Het zichtbare deel wordt aanvankelijk 12 meter lang en betreft een niet- geëlektrificeerde enkelsporige hoofdlijn, dat ter hoogte van Huiderstadt-Hafen aftakt van de bestaande baan. Verlenging van dit traject komt later aan de andere kant van Sara. Het hoogteverschil van 40cm vang ik op middels een klimspoor van 30 meter lang met maximale stijging van 2%. Ook vrij lange treinen zullen deze helling moeten kunnen bedwingen. De constructie van het klimspoor met drie keerlussen heb ik intussen gereed. Belangrijk hierbij was dat de helling overal gelijkmatig zou zijn, en ik het onderliggende schaduwstation goed kan blijven overzien en bereiken.
.
Het definitieve sporenplan-ontwerp van Sara heb ik nu gereed. Twee perronsporen zijn voor passeermogelijkheid op de doorgaande enkelsporige lijn. De overige sporen betreffen een derde perronspoor en klein depot voor de hier aftakkende zijlijn en een plaatselijke laad-/losgelegenheid. Op onderstaande foto vanaf een net gebouwde brug, is rechts Huiderstad in het dal te zien vanuit bergdorp Sara. Alle sporen liggen nog los, maar binnen enkele maanden gaat de openingsrit plaatsvinden, dus ook de komende tijd zal ik mij niet vervelen.
Zaterdag 9 november is iedereen weer van harte welkom, om de ontwikkelingen met eigen ogen te aanschouwen. De drie tijdvakken tussen 1965 en 1979 zijn nu weer aan de beurt:
09:30-12:00: Tijdvak 1965-1969
12:00-14:30: Tijdvak 1970-1974
14:30-17:00: Tijdvak 1975-1979
Lees alles over de tijdvakken van Huiderstad en de relatie met de werkelijke spoorweghistorie op deze pagina: Huiderstad tijdreis.
Niet alleen Huiderstad maar ook diverse grote banen van modelspoorverenigingen en andere hobbyisten zijn op 9 november aanwezig. Tot zaterdag!
September 2024
Begin september heb ik de sporen op de dijk in het havengebied verder afgewerkt met ballast en roestkleurige verf. Het lijmen van de ballast doe ik altijd als volgt:
Eerst de losse ballast netjes verdelen tussen de vastgelijmde sporen. Hier en daar een vleugje gras en struikgewas laten vallen maakt het meteen wat levendiger. Vervolgens goed vochtig maken met behulp van Noch-sproeifles 61140, waarin water gemengd is met een goede druppel afwasmiddel om de oppervlaktespannig te verkleinen. Hierna Uhu-lijm 48585, die 50/50 verdund is met water en een druppel afwasmiddel, druppelen over de ballast. Hierbij goed opletten dat aandrijvingen van seinen en wissels niet in aanraking komen met de lijm, omdat het daarmee dan meestal niet goed afloopt. Om niet zelf te hoeven mengen hebben we overigens ook deze ballastlijm verkrijgbaar: Noch-61134. Na 24 uur is de boel aardig uitgehard en kan er verder worden afgewerkt.
Van deze en diverse andere sporen heb ik vervolgens de spoorstaven geschilderd met een mix van diverse kleuren Vallejo-verf. Roest kent veel bruintinten, en door daarmee te varieren ontstaat meer realisme. Bij bewegende delen van wissels ook erg oppassen met verf, dus daar zo min mogelijk aanbrengen om problemen te voorkomen. Na het lijmen en verven de bovenkant van de spoorstaven schoonmaken door deze stevig te polijsten met railgum Fleischmann-6595.
.
.
.
In de periode vanaf 1980 zijn er in Huiderstadt geen stoomlocs meer in dienst, en wordt het voormalige stoomlocdepot gebruikt voor onderhoud en opstellen van diesellocs. Om die wisseling van thema's goed te kunnen uitvoeren, heb ik deze maand het depot wat aangepast. De kolenbunker heb ik aangepast, zodat ik deze eenvoudig kan transformeren tot tankplaats voor diesellocs. Zaken als kolenbunker, portaalkraan en waterkranen had ik al afneembaar gemaakt, dus die zijn in het dieselthema gewoon afwezig. De asputten dek ik tijdens de dieselperiode af met plaatwerk (geschikderde imitatie-metaalplaat van kunststof, hebben wij in de winkel verkrijgbaar) wat ook in werkelijkheid gebeurde in de periode na de stoomtijd. Die asputten waren namelijk erg diep en dus levensgevaarlijk als ze open bleven.
Het seinhuis van het depot heeft z'n definitieve bestemming gekregen en de onderzoekskuilen op de voorgrond heb ik afgewerkt met modelleergips: Noch-60882 en wat zwart/bruine verf. Dergelijke plekken waren namelijk nooit geschikt om van de grond te eten.
Eind september heb ik de ringloods uitgebreid met drie extra standen. Hiermee is deze loods nu 12-standig, wat ik ooit al zo gepland had als ik er ruimte voor kreeg. Ik heb een rand van 10 cm aan de publiekszijde van de tafel gemaakt, zodat die benodigde ruimte er nu is. Deze loods (Fleischmann-6479) is eindeloos uit te breiden en past perfect bij mijn draaischijf die ook van Fleischmann is, omdat de hoekverhouding hetzelfde is (7,5 graden). Als je zelf ooit zo'n locloods hebt beleefd, vol met dampende stoom- en/of diesellocs, dan wil je dat zoals ik graag herbeleven. Dat doe ik door een deel van de achterzijde van de loods open te laten, zodat ik en ieder ander er mooi in kan kijken. De uitdaging is dan natuurlijk ook om het interieur verder aan te kleden met onderzoekskuilen (Auhagen-41612) en andere accessoires. Daar ben ik direct mee aan de slag gegaan en het inbouwen van de kuilen is al klaar. De gehele onderkant van het gebouw heb ik verwijderd, om de hele opbouw met dak altijd makkelijk te kunnen afnemen en het interieur goed te kunnen bereiken en verder te kunnen afwerken. Het echte herfstzonnetje scheen vervolgens zó mooi naar binnen, dat ik het niet kon laten op het juiste moment een plaatje ervan te schieten, ondanks dat het interieur nog niet helemaal klaar is.
Onlangs verscheen de Märklin/Trix koploper in KLM-uitvoering in de winkel, en omdat ik deze altijd al erg mooi vond mocht deze niet ontbreken. Ik 1986 zag ik deze met eigen ogen 1x voorbij Heerhugowaard rijden en daarom is het historisch verantwoord om deze in het tijdvak 1985-1989 ook in te zetten op het Nederlandse deel van Huiderstad.
Zaterdag 12 oktober is iedereen weer van harte welkom, om de ontwikkelingen met eigen ogen te aanschouwen. De zes tijdvakken tussen 1965 en 1994 verdeel ik voortaan over steeds twee maanden. Deze open dag achtereenvolgens de tijdvakken 1980-1984, 1985-1989 en 1990-1994 (Elk tijdvak duurt 2,5 uur). Op 9 november dan weer de drie tijdvakken tussen 1965 en 1979. Lees alles over de tijdvakken van Huiderstad en de relatie met de werkelijke spoorweghistorie op deze pagina: Huiderstad tijdreis.
Niet alleen Huiderstadt maar ook diverse grote banen van modelspoorverenigingen zijn op 12 oktober aanwezig. Tot zaterdag!
Augustus 2024
In augustus heb ik doorgebouwd aan het spoorwegtracé door het havengebied. De arcaden had ik vorige maand aan de achterzijde gebouwd en deze maand aan de publieks-zijde. Een groot deel raakt verscholen achter huizen, maar dat mag de pret niet drukken. De pijlers en bruggehoofden van de eerder gebouwde brug had ik destijds bekleed met kartonnen steenplaten. Vanwege de rond gemaakte pijlers zag ik geen kans dat met kunststof te omkleden. Na bijna 10 jaar had het zonlicht dit karton toch flink verkleurd, wat niet fraai meer was. Ik besloot de brugpijlers te strippen, de houten rondingen eraf te zagen en er rechthoekige pijlers van te maken. Het is tenslotte een kanaalbrug, dus (over)stromingen zijn niet te verwachten en dan volstaan rechthoekige pijlers. Kunststof muurplaten (Kibri-34137) heb ik gebruikt, om de van binnen houten pijlers en bruggehoofden nieuw te bekleden. Deze past goed bij de aansluitende arcaden, waarmee ik vorige maand bezig was). Door de hoeken steeds in verstek te maken (schuin raspen met een mes), sluiten de muurdelen ook netjes op elkaar aan.
Bij Kibri-34137 zijn randjes inbegrepen, waarmee muurafdekkingen kunnen worden gemaakt. Die heb ik hier dus ook gebruikt. Voor de rode, gemetselde muurdelen van de bruggehoofden heb ik Auhagen-52412 gebruikt. Deze heb ik dubbelzijdig uitgevoerd, omdat het bovenste deel ervan van twee kanten zichtbaar is. Het constructieve deel van de brug en arcaden is nu klaar, zodat ik de komende tijd verder kan met afwerking in dit gebied.
Deze maand heb ik ook vele avonduren besteed aan programeerwerk van de treinbesturingssoftware (iTrain). Vooral het splitsen en combineren van treindelen met meerdere locomotieven, is vrij lastige materie en vergt veel programmeerwerk. Voor de binnenkort in te zetten autoslaaptreinen in Huiderstadt, die geheel automatisch en in meerdere delen moeten worden gerangeerd, is dit noodzakelijke materie. Maar het is ook leuk om te (laten) zien dat het met de nodige inspanningen allemaal wel mogelijk is tegenwoordig.
Deze maand heb ik ook diverse nieuwe of anders samengestelde treinen ingeregeld. Voor het eerst begin ik de open dag namelijk met het tijdvak 1965-1969. Een deel van mijn bestaande treinverzameling kon ik hiervoor na een jaar rust weer van stal halen, omdat ze er nu weer helemaal bijpassen! Voor het erna komende tijdvak 1970-1974 betekent het ook een flinke herindeling, omdat elektrisch materieel nu vanaf dit tijdvak ingezet kan worden.
Zaterdag 14 september is iedereen weer van harte welkom, om de ontwikkelingen met eigen ogen te aanschouwen. Voortaan verdeel in de nu zes tijdvakken over steeds twee maanden. Deze open dag achtereenvolgens de tijdvakken 1965-1969, 1970-1974 en 1975-1979. Op 12 oktober dan de drie tijdvakken tussen 1980 en 1994. Over de tijdvakken van Huiderstad en de relatie met de werkelijke spoorweghistorie kunt u op deze bijgewerkte pagina alvast veel indrukken opdoen: Huiderstad tijdreis
Niet alleen Huiderstadt maar ook diverse grote banen van modelspoorverenigingen zijn op 14 september aanwezig. Tot zaterdag!
Juli 2024
Nadat ik de bovenleiding van het Hauptbahnhof vorige maand gecompleteerd had, wilde ik deze maand de driesporige hoofdspoorlijn richting de haven elektrificeren. De spoorbaan loopt daar op een verhoging richting de rivierbrug. Om de masten daar goed te kunnen plaatsen bleek het handiger te zijn om eerst de geplande arcaden aan de zijkanten te gaan maken, omdat dan pas de masten goed gepositioneerd kunnen worden. Zo gezegd, zo gedaan en het begint intussen al te vorderen. Voor de arcaden heb ik voor deze gekozen: Kibri-39755. Twee sets van drie kunststof arcaden zitten er in een verpakking, compleet met muren, hekwerk en winkelpuien om de bogen naar eigen keuze te kunnen aankleden. Dit stuk heeft nu 31 arcadebogen gekregen en omdat dit gebied afloopt naar de haven, heb ik de hoogte moeten opvullen of inkorten. Met de later aan te leggen bestrating gaat het dan helemaal netjes worden. Deze kant van de spoordijk is overigens niet de publiekskant en er komen zelfs nog allerlei gebouwen vlakbij te staan. Maar omdat ik deze kant zelf wel kan zien, maak ik het toch graag netjes. Ik doe dit bouwen tenslotte vooral omdat ik er zelf enorm van geniet. Dat anderen het ook leuk vinden om te zien is alleen maar heel mooi meegenomen! :)
De gebouwen voor dit gebied ben ik intussen thuis druk aan het bouwen, samen met mijn dochter Sara (8 jaar) die dit ook al erg leuk vindt.
De rijtuigen van de trein op de foto is de nieuwste aanwinst in Huiderstadt. Dit is de legendarische "Rheinpfeil / Rheingold" van Roco. Link naar deze in onze webshop: Rheinpfeil. Deze trein past perfect in het nieuwste tijdvak 1965-1969 dat te zien zal zijn met de eerstvolgende open dag. Vanwege de zomerperiode is de eerstvolgende open dag op zaterdag 14 september. Ik bouw komende maand nog lekker door om deze en andere mooie ontwikkelingen te kunnen laten zien.
Juni 2024
In juni heb ik hard doorgewerkt aan de bovenleiding en het gehele Hauptbahnhof is nu gereed. Hoewel ik geen rijdraden gebruik, geeft dit wat mij betreft toch een aardige indruk van een geëlektrificeerd stationsgebied. Vooral vanwege het vele maatwerk aan de dwarsoverspanningen is dit een tijdrovende klus geweest. Elke overspanning, inclusief plaatsing van masten en afspaninrichtingen, kost ongeveer 8 uur knutseltijd. In dit stationsgebied heb ik deze maand ongeveer tien van deze overspanningen bijgebouwd, dus ik was weer mooi van de straat. Een kleine andere ontwikkeling: Het perrondak van het middenperron heb ik verlengd, zodat deze nu even lang is als die van het eerste perron. Een deel van dit verlengde perrondak moest ik wat versmallen omdat daar het perron ook smaller is vanwege een wissel naar spoor 3. Ik werkelijkheid komen dergelijke situaties ook voor, dus het kan gewoon.
Op 14 september is pas weer de volgende GROTE open dag van Huiderstad en diverse andere modelbanen, dus ik kan nog even lekker doorbouwen. In augustus hoop ik de elektrificatie van het gehele Duitse gebied klaar te hebben en dan maak ik ook weer een filmpje vanuit een modeltrein, rijdend door Huiderstadt. De vorige opname is namelijk alweer flink achterhaald maar wellicht toch leuk om nog een keer te zien: Huiderstad cabinerit 3 maart 2023
Mei 2024
Deze maand ben ik gestart met bouwen van bovenleiding. Allereerst komt het gehele Duitse deel "onder de draad", althans daar moet het op gaan lijken. Ik heb namelijk gekozen voor de aanleg van bovenleiding zónder daadwerkelijk rijdraden aan de uitleggers. Dit heeft de volgende voordelen ten opzichte van wel rijdraden ophangen:
- Masten kunnen op realistische afstand van elkaar geplaatst worden; Op rechte sporen in Duitsland 80 meter uit elkaar = 92 cm in H0
- Beter bereikbaar houden van sporen voor onderhoud en verdere afwerking
- Minder materialen nodig = minder kosten en minder werk
Het enige nadeel is dat er door het ontbreken van rijdraden ook een stuk realisme ontbreekt, maar omdat de langste rijdraden noodzakelijkerwijs 50 cm zijn (in het echt worden rijdraden gespannen met gewichten om doorzakken te voorkomen), zouden de masten twee keer zo dicht bij elkaar moeten staan dan in werkelijkheid. Dat vind ik dus ook niet fraai.
Net als in het echt is de aanleg van bovenleiding op een bestaand emplacement een ingewikkelde zaak. In het stoomtijdperk was namelijk geen rekening gehouden met extra ruimte tussen sporen voor bovenleidingmasten. Daarom werden in Duitsland tot in de jaren '70 grote dwarsoverspanningen aangelegd met hoge torenmasten aan de randen. Omdat deze ook niet eindeloos veel sporen konden overspannen, moesten soms toch sporen worden ingekort, verlegd of zelfs verwijderd, om ruimte te maken voor de (toren)masten. Zo ook in Huiderstadt. Tot een jaar geleden was ik niet van plan om met elektrisch materieel te rijden, dus had ik het emplacement ontworpen zonder bovenleiding. Eigenlijk heel mooi, omdat ik nu noodzakelijkerwijs aanpassingen moet doen die in het echt ook noodzakelijk waren. Het maakt het sporenplan daarmee nog levendiger. Op de foto's hiernaast is te zien dat een deel van twee sporen en een wissel moest worden gewijzigd om een torenmast te kunnen plaatsen. Omdat deze sporen al geheel afgewerkt waren met gelijmde ballast, vergde het serieus hak- en breekwerk.
Na het monteren van de nieuwe sporen en het lijmen van verse ballast is het net of er niets gebeurd is. Toch zijn er ook de nodige technische veranderingen zoals het elektrisch aansluiten van de gewijzigde sporen met andere terugmeldsecties, opnieuw monteren van wisselaandrijvingen en seinen, en alles aanpassen in de besturingssoftware (iTrain).
Als bovenleidingsmateriaal heb ik voor het Duitse deel gekozen voor het systeem van Viessmann. Dat is erg mooi en veelzijdig toepasbaar. Het assortiment is heel omvangrijk en we hebben dit standaard compleet voorradig in de winkel en webshop (zowel H0- als N-schaal): Viessmann bovenleiding Overigens is de huidige bovenleiding van Marklin hieraan verwant.
Ik ben begonnen in het moeilijkste gedeelte waar de meeste sporen dicht naast liggen: Het Hauptbahnhof (Hbf). De grootste kant-en-klare dwarsoverspanningen zijn geschikt om slechts vier sporen te overbruggen, terwijl ze in werkelijkheid soms wel vijftien sporen overspannen. Dus dit zelf op maat maken met behulp van de los verkrijgbare materialen is de enige optie. Voor zelf te maken dwarsoverspanningen is de grootste maat 50 cm. Op diverse plaatsen is ook dat niet toereikend, dus heb ik als proef met het nodige soldeerwerk een verlengde versie gemaakt van 67 cm. Deze overspant daarmee in één keer tien sporen en twee perrons. Omdat ik geen rijdraden eraan ophang blijkt dit toch goed te werken zonder doorhang van de dwarsoverspanning. Anders zouden de uitleggers de pantografen van locs kunnen raken als die later dit jaar netjes omhoog gaan staan. Sowiezo moet ik tegen die tijd eerst alle pantografen van locs nameten op hoogte en desnoods de uitzwaai ervan wat beperken. Het is allemaal een hoop gefriemel, vooral het zo realistisch mogelijk vormgeven van de grote, fragiele dwarsoverspanningen. Niet alleen de overspanning moet groter dan standaard, ook de lengte van de verticale hangers moet worden aangepast en in sommige gevallen verlengd worden met een extra stuk bovenleidingdraad. Anders ontstaat niet de parabolische vorm van de bovenste hangdraad. Voor de juiste maatberekening kon ik mooi mijn wiskundekennis weer eens opfrissen ;) Maar het resultaat is wat mij betreft bevredigend en het houdt me weer van de straat.
Als je bovenleiding zo realistisch mogelijk wilt aanleggen, is er wel wat kennis nodig van de theorie hierachter. De afgelopen maanden heb ik me dus ook goed vermaakt achter laptop en in tijdschriften. Dit naslagwerk van Viessmann is ook zeker een aanrader: Oberleitungsbuch. Ook al hang ik geen rijdraden op, is het voor de juiste plaatsing van masten, uitleggers en afspaninrichtingen noodzakelijk om de rijdraden wel in te plannen. Dat wil zeggen; Met een rechte lat meten of de denkbeeldige kaarsrechte rijdraden ook bij spoorbogen binnen de toleranties blijven van het echt. Zo niet; dan is er een extra (trek)mast nodig of de dwarsoverspanningen moeten minder ver uit elkaar. Op rechte stukken is het bovendien belangrijk rekening te houden met de zogenaamde zig-zag.
Elke rijdraad wordt in het echt aan één of twee kanten afgespannen met betonnen gewichten en de maximale lengte is ongeveer anderhalve kilometer. Ook met die gegevens rekening houdend en dus alle afspaninrichtingen en uitleggers op de juiste plaatsen monteren vind ik een hele leuke uitdaging. Tot slot voorzie ik alle mastvoeten van een likje betonverf van Faller, zodat het net lijkt alsof de masten nog nieuw zijn. Dat wil ik namelijk vooral uitbeelden in het thema van begin jaren '70. Het is nog maanden werk om de hele bovenleiding klaar te krijgen, maar het begin is er. In het Hauptbahnhof is het middengedeelte al zo goed als klaar en alle geplande masten in het gehele Duitse deel staan al op hun plek. Het merendeel hiervan staat nog los op de tafel, maar voor de beeldvorming en mijn planning is dit wel al fijn.
Verder heb ik deze maand ook een ander wissel en diverse sporen rondom het locdepot gewijzigd, vanwege de plaatsing van bovenleidingmasten. Bovendien heb daar enkele sporen en wissels elektrisch aangesloten die tot nu toe nog niet dienstvaardig waren. Dat geeft meteen meer rangeermogelijkheden en levendigheid rondom het locdepot :)
Graag tot zaterdag! Let op: De eerstvolgende open dag na 8 juni is 14 september. In juli en augustus bouw ik natuurlijk wel lekker door en ik zal de ontwikkelingen hier maandelijks bijwerken. Zaterdag geldt net als vorige maand onderstaande dienstregeling:
09:30-11:00: tijdvak 1970-1974
11:00-12:30: tijdvak 1975-1979
12:30-14:00: tijdvak 1980-1984
14:00-15:30: tijdvak 1985-1989
15:30-17:00: tijdvak 1990-1994
April 2024
In april heb ik veel aandacht besteed aan het seinstelsel van Huiderstadt Hauptbahnhof. In dit oudste bouwdeel van Huiderstad zijn de meeste seinen seinen al ruim 20 jaar oud. Het betreft klassieke Duitse seinen van Viessmann, die destijds nog voorzien waren van gloeilampjes. In een latere periode kwamen ze in de handel met witte led's en tegenwoordig hebben ze mooie warmwitte led's. Om ze allemaal dezelfde uitstraling te geven, heb ik zelf kleine warmwitte led's gemonteerd in de oude seinen en witte led's heb ik van een dun likje transparante gele verf van Vallejo voorzien. Hiermee zien ze er nu ook in het donker nagenoeg hetzelfde uit. Enkele aandrijvingen van seinen deden het na al die jaren ook niet meer zo goed dus heb ik vervangen, en op plaatsen waar seinen gepland waren maar nog nooit geplaatst, heb ik die deze maand alsnog ingebouwd en aangesloten. Het seinstelsel van Huiderstad is hiermee nu helemaal compleet en het treinverkeer kan nu geheel correct beveiligd worden afgewikkeld.
.
.
.
Deze maand heb ik ook een begin gemaakt met een nieuw baandeel. Het is een deel dat bovenop het grote staduwstation van Huiderstad komt, met een oppervlakte van 12 bij 0,7 meter. Dit wordt een landelijk station aan een enkelsporige hoofdlijn, waar tevens een lokaalspoorlijn aftakt. Het station wordt vernoemd naar het naastgelegen fictieve Duitse dorp "Sara", wat toevallig ook de naam is van mijn dochter :) . Op de doorgaande twee sporen kunnen treinen elkaar passeren en op de zijsporen kunnen de treinen van de lokaalspoorlijn worden omgerangeerd en opgesteld. Er komt ook een losplaats en een klein depot voor verzorging en stalling van locs. Dit deel is nog in de ontwerpfase, maar de komende tijd gaat hier meer van de grond komen en uiteindelijk krijgt dit via een klimspoor aansluiting op Huiderstad ter hoogte van Huiderstadt Hafen.
.
.
.
Vorige week is de schitterende Duitse stoomloc 18 323 uitgekomen van Trix. Deze legendarische vier-clinder stoomloc was tot eind 1969 in dienst bij de Deutsche Bundesbahn. Eigenlijk past deze dus nét niet in de huidige tijdvakken van Huiderstad, maar voor deze loc maak ik toch graag een uitzondering. In de periode 1970-1974 mag deze daarom toch gewoon lekker meedoen. Tijdens de open dag van aanstaande zaterdag 11 mei mag deze zelfs de hele dag rijden om zich aan het grote publiek te kunnen presenteren. Deze loc hebben wij momenteel nog verkrijgbaar in de uitvoering 2-rail (Trix-25323) en voor 3-rail AC (Marklin-38323). Het model heeft standaard een geluidsmodule en dynamische rookgenerator aan boord. Ook enkele andere treinen zijn deze maand nieuw in dienst gekomen in Huiderstad. Kom dus zaterdag weer gezelling langs en zoals afgelopen maanden geldt ook nu weer deze tijdvak-indeling:
09:30-11:00: tijdvak 1970-1974
11:00-12:30: tijdvak 1975-1979
12:30-14:00: tijdvak 1980-1984
14:00-15:30: tijdvak 1985-1989
15:30-17:00: tijdvak 1990-1994
Maart 2024
Vanwege de nu vijf deeltijdperken op elke open dag, is er nog meer opstelcapaciteit nodig om alle verschillende treinen op het juiste moment tevoorschijn te laten komen of te laten verdwijnen. Het grote Duitse schaduwstation "Mönchengladbach" heb ik daarom in maart opnieuw flink uitgebreid. De constructie heb ik met twee meter verlengd, evenals elk van de twintig lange opstelsporen. Bovendien heb ik alle blokken opnieuw ingedeeld en vijf secties per spoor gemaakt, waardoor de sporen nog efficienter kunnen worden gebruikt. Op elk van de twintig lange sporen kunnen nu vijf korte treinen van 1,8 meter lang opgesteld worden, of langere treinen die dan automatisch meerdere blokken gebruiken. Enkele sporen zijn extra lang en er zijn nog wat andere opstelsporen, waarmee de totale opstelcapaciteit hier nu 200 meter aan treinlengte is. Voor het Duitse materieel moet dit voorlopig wel toereikend zijn.
Het eronderliggende Nederlandse schaduwstation staat dit jaar ook op de planning om te worden uitgebreid, want daar is het ook al helemaal vol. Door de constructieverlenging is voor die uitbreiding nu ook de benodigde ruimte beschikbaar. Bovenop het Duitse schaduwstation start ik binnenkort een nieuw deel met een landelijk station op een berg. Dit krijgt vervolgens een rechtstreekse, enkelsporige verbinding met Huiderstadt. Hierover binnenkort meer.
Op de nieuwe pagina Huiderstad tijdreis heb ik de verschillen in materieel en kleurstellingen tussen de vijf deeltijdperken van Huiderstadt omschreven en geillustreerd, gebaseerd op de werkelijke Duitse spoorweghistorie. Deze pagina is nog in ontwikkeling maar zeker al de moeite waard te bekijken.
Januari en februari 2024
Wegens tijdgebrek en wintersport heb ik deze maand weer niet veel vrije tijd gehad voor het bouwen aan Huiderstad. Toch heb ik wel enkele nieuwe treinen toegevoegd en ingeregeld, wat weer voor extra variatie op de baan zorgt.
Zowel in het Duitse al Nederlandse deel start ik in de ochtend weer met het tijdvak 1970-1974, en elke 1,5 uur schuift het 5 jaar op. De dienstregeling is dus als volgt:
09:30-11:00: tijdvak 1970-1974
11:00-12:30: tijdvak 1975-1979
12:30-14:00: tijdvak 1980-1984
14:00-15:30: tijdvak 1985-1989
15:30-17:00: tijdvak 1990-1994
Deze uiterst boeiende periode van de Duitse en Nederlandse spoorwegen, met veel verloop van bekende materieelsoorten en kleurstellingen, komt in 1 dag chronologisch voorbij in Huiderstad. Bent u dus vooral geinteresseerd in stoomtreinen en oude e-locs, bezoek dan in de ochtend Huiderstad. Bent u vooral geinteresseerd in moderner materieel zoals dubbeldekkers en ICE's, kom dan langs in de middag. Bent u benieuwd naar het hele tijdsverloop, dan bent u de hele dag van harte welkom :) Zo'n 100 verschillende treinsamenstellingen zullen gedurende de dag ingezet worden, waarbij de tijdvak-wisselingen zonder onderbreking zullen plaatsvinden.
Tot zaterdag!