DE GROOTSTE IN MODELTREINEN

Kijk voor de eerstvolgende demonstratie van Huiderstad op onze Agenda-pagina

Op deze pagina beschrijft Ernst Huider de vorderingen van zijn grote modelbaan Huiderstad. Deze bouwt hij op de bovenverdieping van onze winkel, welke regelmatig voor publiek in actie te bewonderen is. De toegang is altijd gratis. Zie ook onze maandelijkse Nieuwsbrief. De ontwikkelingen van het vorige jaar leest u hier: Ontwikkelingen 2024. De voorgeschiedenis vindt u hier: HuiderstadVolg dit unieke project!


.

April 2025

Station Sara

In april heb ik verder doorgewerkt aan de afwerking van het gebied rond station Sara. Tussen de perrons heb ik oversteekplaatsen gemaakt van houten latjes uit onze maquetteafdeling. Dergelijke eenvoudige oversteekplaatsen waren vroeger heel normaal bij kleinere stations. Ik heb latjes gebruikt van 2x2 mm en hiervan meerdere naast elkaar gelijmd en ze vervolgens met bruine verf donkerder gemaakt.

Aanleg losweg

Ik heb ook de losweg aangelegd in het stationsgebied van bergdorp Sara, compleet met een stuk straatspoor. Voor de bestrating heb ik gekozen voor een kei-structuur, wat gebruikelijk was voor dergelijke situaties. Erg mooi en makkelijk te bewerken materiaal is Noch-60312/14/16. Het is eenvoudig te knippen of te snijden, waardoor ik de randen eerst kon losknippen, de tussenstukken op maat kon maken en de losse randen netjes aan de buitenzijde van het wegdek kon laten aansluiten. Ook de randen voor het straatspoor kon ik eenvoudig afsnijden zoals op de foto hiernaast te zien is. Het lijmen hiervan gaat het beste met UHU-Por lijm. Zo ook op de balsa-plankjes van 2,5 mm dik (uit onze maquetteafdeling) die ik als ondergrond voor deze losweg heb gebruikt voor de juiste hoogte ten opzichte van de sporen. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Aanleg straatspoor

Het straatspoor dat de verbinding vormt tussen de losweg en het emplacement, heb ik met kunststof profielen van Evergreen voorzien van randen (hoekprofiel 2x2 mm) en hoogte-opvulling (plat profiel 0,5x4 mm). Twee platte profielen heb ik eerst op de bielzen gelijmd, elk tegen de spoorbevestiging. Straatspoor klaarVervolgens daarop in het midden nog een extra van dit platte profiel gelijmd om op de goede hoogte voor het wegdek uit te komen. Aan de randen op de eerste ophoging heb ik hoekprofielen gelijmd (tegen de spoorbouten aan) en het geheel geverfd met donkergrijze waterverf van Vallejo. Hierna paste een strook van 6 keien breed (van bovengenoemde straatfolie) precies in de uitsparing. De ontstane ruimte voor de flenzen is hiermee exact passend. Ik gebruik rails van Roco-line, wat een spoorstaafhoogte heeft van 2,1 mm. Bij gebruik van andere rails kan het zijn dat de maten net anders uitkomen. Ballast tussen de rails en rails verven heb ik eerst gedaan, voordat ik de bestrating aanbracht. Achteraf is er namelijk lastiger bij te komen.

.

Losweg klaar

Door de aanleg van de losweg en gerealiseerde afwerking van de meeste andere sporen in en rond station Sara, kan ik zeggen dat dit gebied aardig vordert. Reden genoeg om de officiële opening ervan spoedig te laten plaatsvinden. Dat gaat daarom gebeuren tijdens de eerstkomende open dag: Zaterdag 10 mei. De openingsceremonie zal die dag om 11:00 plaatsvinden en worden verricht door niemand minder dan: Mijn dochter Sara (9 jaar)

.

Tijdens de open dag van 10 mei zijn de thema's van de jaren '50 en '60 weer aan de beurt. De indeling is daarom als volgt:

.

09:30 - 12:00: Nederland en Duitsland rond 1956

12:00 - 14:30: Nederland en Duitsland rond 1962

14:30 - 17:00: Nederland en Duitsland rond 1968

.

Huiderstad cabinerit 20 april 2025

Ik heb voor het eerst sinds twee jaar weer een cabinerit gefilmd en nu volledig volgens het tijdsbeeld van 1993! Het filmpje duurt 18 minuten, waarbij een dieseltrein non-stop van rangeerstation Huiderstadt naar het nieuwe bergdorp Sara rijdt. Ook de schaduwdelen komen dit keer goed in beeld, welke te herkennen zijn wanneer een tunnelportaal in- of uitgereden wordt. Start de film door te klikken op het hiernaast staande plaatje of onderstaande link. Goede reis en graag tot zaterdag 10 mei!

Huiderstad cabinerit 20 april 2025

.

Emplacement Sara

.


.

Maart 2025

Perronaanleg SaraIn maart heb ik lekker doorgebouwd aan het stationsgebied van bergdorp "Sara". Eerst heb ik kurkstroken en -platen gelijmd op de plekken waar sporen moesten komen en vervolgens de rails op maat gemaakt met een slijpschijf van de Proxxon fijnboorslijper. Ik gebruik voor alle zichtbare spoorbanen alleen flex-rails van Roco, waarmee de bogen mooier gevormd kunnen worden dan met standaard railstukken. Daarna de rails met UHU-houtlijm vastgelijmd op de kurk. 

 

Sporen Sara voorzien van ballast

Nadat alle rails op z'n plek vastlag, heb ik alle railsecties aangesloten op terugmelders, zodat alles in de computerbesturing kon worden opgenomen. De wisselaandrijvingen heb ik van onderen gemonteerd. Het zijn de standaard Uhlenbrock servo's met als aansturing de voordelige, 8-voudige Esu servodecoders en bijpassende hartstukpolarisatierelais.

Nadat alles aangesloten was en goed getest, kon de afwerking beginnen. Perrons bouwde ik met vuren latjes als randen en balsa plankjes als opvulling ertussen (verkopen we in de winkel maar niet in de webshop). Het eilandperron is aan 1 kant wat schuin aflopend, waarvoor ik aan de lage kant een roestig geschilderde spoorstaaf heb gebruikt als perronrand. Dergelijke situaties kwamen in het echt ook vaak voor. De houten perronranden heb ik geschilderd met de in 1x dekkende Faller betonverf en de toplaag gevuld met fijn grind: Heki-33103. Het vastlijmen van grind (en spoorballast) gaat op de eerder vermelde manier: Grind eerst netjes in model brengen, dan voorbevochtigen met de Noch-sproeifles, waar een mengsel van water en drupje afwasmiddel in zit om de oppervlaktespanning te verkleinen. Direct na het bevochtigen gaat verdunde UHU-houtlijm eroverheen gedruppeld / gegoten. Deze lijm verdunnen in de verhouding 1 lijm met 2 water en ook hier een drup afwasmiddel erbij. Voor het gemak hebben we ook reeds verdunde grind-lijm verkrijgbaar: Noch-ballastlijm. Na het lijmen van het perrongrind heb ik meteen de sporen van station Sara geballast met deze grind: Busch-7517, welke vrij licht van kleur lijkt maar na het lijmproces vanzelf donkerder wordt (zie de foto hiernaast: Op de achtergrond is de lijm al droog en op de voorgrond moet het losse grind nog verdeeld en gelijmd worden). Voor de tussenpaden heb ik voor de levendigheid wat andere soorten ballast gebruikt en direct overal wat verschillende soorten struik- en graswerk meegelijmd. Denk er bij het lijmproces om, dat aandrijvingen van wissels en seinen niet vollopen met lijm. Anders kun je ze weggooien. Ik heb de seinen daarom even eruit gehaald.

Rails verven

Nadat de lijm uitgehard is (duurt 1 dag), kan het verven van de spoorstaven beginnen. Dan begint het echt ergens op te lijken. Acryl-verf van Vallejo werkt hiervoor uitstekend, omdat het snel droogt en in 1x dekt, zelfs op ongegronde railstaven. Ik gebruik een combinatie van bruintinten, omdat roestige spoorstaven ook diverse kleuren kunnen aannemen. Na twee uur drogen kun je met een railgum de verf van de toplaag afpoetsen, zodat de treinen ook weer netjes contact kunnen maken met de railspanning.

.

Gebouwen maken met Sara

Samen met mijn dochter Sara ben ik in de avonden druk aan het bouwen, om het stationsgebied en vakwerkdorp Sara vorm te kunnen geven. Op de foto hiernaast bouwt Sara de Kibri-locloods en ik de Auhagen-watertoren

.

Hieronder twee foto's die een indruk geven van de stationssfeer die nu ontstaat in Bahnhof Sara.

Station SaraStation Sara

Tijdens de komende open dag (12 april) vindt er al omvangrijk treinverkeer plaats in en rond station Sara. Twee verschillende dieseltreinen voeren de stopdienst Huiderstadt-Dortmund uit (Dortmund is een tijdelijk keer- en opstelstation voorbij Sara) en een Intercity en goederentrein komen voorbij zonder te stoppen. Alleen in geval van een tegentrein wordt er wel in Sara gestopt, omdat het een enkelsporig baanvak betreft. Vanuit station Sara takt ook een zijlijn af, waarvoor in de stoomtijd de locloods, watertoren en andere voorzieningen nodig zijn. De komende open dag is het echter de modernere tijd (1976, 1985 en 1993), waardoor hier nu dieselmaterieel ingezet wordt in de vorm van oude en nieuwe railbussen. Nog even voor de duidelijkheid de indeling van de tijdsbeelden komende zaterdag:

09:30 - 12:00: Nederland en Duitsland rond 1976

12:00 - 14:30: Nederland en Duitsland rond 1985

14:30 - 17:00: Nederland en Duitsland rond 1993

.

Station Sara heb ik aangelegd bovenop het grote schaduwstation, wat hooggelegen, op enkele meters afstand van het publiek te zien is. Geïnteresseerden die de vorderingen van station Sara toch graag van dichtbij willen zien, mogen zich 1 voor 1 bij mij melden achter de coulisse. 

Tot slot kan ik verklappen dat er zaterdag weer nieuwe treinsamenstellingen te bewonderen zijn, waaronder de beroemde Eurocity Rembrandt van 1993 (Amsterdam-Chur). Tot zaterdag!

Eurocity Rembrandt anno 1993


.

Februari 2025

Opstelstation HamburgHet nieuwe opstelstation "Hamburg", waarvan vorige maand de helft klaar was, is nu helemaal gereed en in dienst. Met de nu 50 extra opstelplaatsen is de opstelcapaciteit voor Duitse treinen nu 150 blokken van elk ongeveer 2 meter. Dit geeft nu de mogelijkheid alle Duitse treinen van alle zes tijdsbeelden efficient op te stellen. Op de foto het nieuwe deel voor 50 opstelplaatsen. Per spoor zijn drie of vier opstelplaatsen achter elkaar, waarop per spoor alleen treinen opgesteld worden van hetzelfde tijdsbeeld. Het bestaande, heringedeelde opstelstation "Mönchengladbach" is te zien op de andere foto.

Opstelstation Mönchengladbach

Rangeerwerk Postvervoer Huiderstadt 

In Huiderstadt Hauptbahnhof wordt nu ook tijdens de tijdsbeelden van 1956, 1962 en 1968 uitgebreid gerangeerd. Deze maand heb ik de voor deze tijdsbeelden passende rangeerlocs en wagens ingeregeld voor allerlei rangeerdiensten met postvervoer en ander goederenmaterieel. Ook in het havengebied vindt voor het eerst sinds jaren weer goederenvervoer plaats, omdat ik deze maand de betreffende sporen opgenomen heb in het schakelwerk en de software.

Seinen en tweede spoor Sara in dienst

.

.

.

.

.

.

.

In bergdorp Sara heb ik nu een tweede spoor in gebruik genomen. Ook de betreffende seinen heb ik geplaatst en in dienst gesteld. Er kan nu met meerdere treinen veilig worden gereisd tussen Huiderstadt en Sara. De officiele opening van station Sara vindt pas over enkele maanden plaats, wanneer alle sporen en belangrijkste voorzieningen klaar zijn. 

.

.


.

Januari 2025

Nieuw opstelstation.

In januari is het overdag altijd erg druk in de winkel en 's avonds met instellen van verse nieuwigheden onze webshop. Daarom helaas niet heel veel aan Huiderstad kunnen werken, maar uiteraard wel het nodige gedaan om tijdens de open dag van 8 februari de vernieuwde thema's 1976, 1985 en 1993 te kunnen laten zien. In de ochtend is nog een vleugje stoom te vinden in het Duitse deel, terwijl later in de middag de modernste treinen van de jaren '90 te zien zijn.

Om de extra treinen van de vernieuwde thema's te kunnen opstellen, heb ik enkele maanden geleden een begin gemaakt met een nieuw opstelstation voor het Duitse deel. Daarvan heb ik deze maand de helft in dienst kunnen stellen. Dat zijn toch op dit moment al 24 extra opstelplaatsen van elk ongeveer 2 meter lengte. Zaterdag 8 februari zijn de thema's van Huiderstad als volgt ingedeeld: 

09:30 - 12:00: Nederland en Duitsland rond 1976

12:00 - 14:30: Nederland en Duitsland rond 1985

14:30 - 17:00: Nederland en Duitsland rond 1993

Over de verschillende tijdsbeelden van Huiderstadt leest u meer op deze speciale pagina:

Tijdreis 1955 - 1994

Tot zaterdag!

Luthansa-treinstel door havengebied Huiderstadt

Duitsland rond 1985