DE GROOTSTE IN MODELTREINEN

Huiderstad: Beleef de Nederlandse en Duitse spoorwegen van de jaren '50 t/m '90 in model!

Huiderstadt jaren '90

Op de bovenverdieping van Huider Modeltreinen is een grote miniatuurstad in aanbouw, die uniek is in omvang en realisme. Het hoofd-deel is een fictieve Duitse stad "Huiderstadt" met een bijbehorend stationscomplex dat een lengte heeft van 35 meter, zonder de aangrenzende grote schaduwstations mee te rekenen. Het spoorcomplex bestaat uit een groot "Hauptbahnhof", locwerkplaats, rangeerterrein en havengebied. Geografisch past het in het Ruhrgebied en de entourage ademt de sfeer van de jaren '50 tot en met '90. Op een lager deel onder Huiderstad is een 35-meter lang Nederlands deel in aanbouw, waar niet alleen fictieve Nederlandse dorpen en steden verrijzen, maar ook echte stationsgebieden naar realistisch beeld van vroeger, waaronder dat van Heerhugowaard en Abcoude. Flinke uitbreidingen en verdere afwerking staan in de planning en wordt aan gewerkt. Maar ondanks dat de afbouw van sporen en landschap nog jaren zal duren, is een bezoek al een ware beleving. Zo'n honderdvijftig verschillende treinen uit de Nederlandse en Duitse spoorweggeschiedenis rijden computergestuurd over de grote modelbaan, waarbij de boeiende periode 1955 - 1994 op unieke wijze wordt nagebootst. Deze spoorwegperiode wordt gekenmerkt door grote veranderingen in materieel en kleurstellingen, wat voor veel variatie zorgt. Zo waren in de jaren '50 stoomlocs in Duitsland nog dominant en zelfs in Nederland waren ze nog onmisbaar. In de jaren die volgden verdwenen veel oude treintypen van het toneel of veranderden van kleur vanwege de nieuwe huisstijl. Ook werden spoorlijnen massaal geëlektrificeerd kwamen er in beide landen veel nieuwe treintypen bij.

Huiderstadt jaren '60Om deze periode realistisch te kunnen tonen, wordt tijdens onze maandelijkse open dagen (zomerperiode uitgezonderd) deze spoorgeschiedenis in zes verschillende tijdsbeelden getoond, verdeeld over steeds twee open dagen: Op de tweede zaterdag van oneven maanden is de periode 1955 - 1974 te beleven en op de tweede zaterdag van even maanden de periode 1975-1994. Op oneven maanden start de 'voorstelling' om 09:30 met "Midden jaren '50", waarbij stoomtractie in het Duitse deel nog volop actief is. In het Nederlandse deel rijdt nog slechts een enkele stoomloc en zijn moderne locs turquoise, donkerblauw of bruin van kleur. Treinstellen zijn lichtblauw of groen. Om 12:00 start "Eind jaren '60", waarbij in het Duitse deel elektrische tractie een deel van de reizigersdiensten overneemt van stoomlocs. Evengoed zijn nog vele tientallen soorten stoomlocs aan te treffen voor alle soorten diensten. In het Nederlandse deel is intussen geen stoomloc meer te vinden. Ook de treinkleur turquoise is verdwenen en een NS-logo verschijnt op het donkerblauwe, groene of rode materieel. Om 14:30 start het tijdvak "Begin jaren '70", waarin stoomlocs in Duitsland steeds meer verdreven worden. In Nederland is een begin gemaakt met geel schilderen van modern reizigersmaterieel conform de nieuwe huisstijl.

Op even maanden start om 09:30 het tijdsbeeld "Midden jaren '70". In Huiderstadt is het stoomlocdepot getransformeerd tot diesellocdepot en de laatste stoomlocs rijden alleen nog goederendiensten. Vooroorlogse e-locs zijn nog actief en een nieuwe huisstijl oceaanblauw/beige wordt geintroduceerd. In Nederland zet de vergeling flink door. Om 12:00 start "Midden jaren '80", waarin de modernisering in zowel Duitsland als Nederland verder doorzet. De kleurcombinatie oceaanblauw/beige heeft nu de overhand gekregen op het Duitse materieel. In Nederland is uitrol van de gele huisstijl vrijwel voltooid en trekken de nieuwe koplopers en dubbeldekkers veel bekijks. Om 14:30 start "Begin jaren '90": In Duitsland rijden de eerste ICE's en dubbeldekkers, en weer een nieuwste huisstijl wordt uitgerold, wat voor nóg meer kleurvariatie zorgt. In Nederland zet de modernisering ook verder door. Een avontuurlijke beschrijving van deze zes tijdsbeelden in Huiderstad (met meer foto's) vindt u op deze pagina: Huiderstad tijdreis

Kijk voor de eerstvolgende open dag van Huiderstad op onze agenda-pagina:  Agenda

Huiderstad wordt gebouwd en onderhouden door slechts 1 persoon: Ernst Huider. Hij is tevens oprichter en directeur van Huider Modeltreinen. Vanwege zijn drukke baan is het bouwen aan Huiderstad vrijwel alleen mogelijk in de late uurtjes en vrije maandag. Dat de bouw niet zo snel gaat als hij zou willen heeft dit dus als reden, maar als je hem vraagt of hij hulp kan gebruiken is het antwoord "nee". Hij vindt namelijk alle facetten van deze hobby erg aantrekkelijk, zowel het landschappen en sporen ontwerpen, tafelconstructies en landschappen bouwen, aanleggen en aansluiten van sporen en hardware en het inregelen van treinen en besturingssoftware. "Het is bouwen aan een jongensdroom die langzaam vorm krijgt, en dan wil ik dat rustig op m'n eigen manier doen". Dat er mensen komen kijken op de maandelijkse open dagen vindt hij heel erg leuk, maar al kwam er niemand kijken ging hij evengoed heerlijk verder met dit bouwproject. "Het is en blijft een fantastische hobby". 

Huiderstad in 2004

Lees op deze pagina hoe Ernst al in 1998 met dit bouwproject thuis op zolder begon en hoe het zich door de jaren heen ontwikkelde. Ook de toekomstplannen betreffende verdere uitbreidingen onthult hij hier:

Huiderstad historie en plannen

Lees hier de laatste ontwikkelingen van Huiderstad:

Ontwikkelingen 2025